Om jag var din tjej av Meredith Russo

Triggervaring: självmordsförsök, homofobi, transfobi, mobbning, drogbruk, våld, misshandel


En kort introduktion till boken

Boken börjar med att Amanda sitter på en buss från en liten stad i södra USA till en annan liten stad i södra USA. Hon ska bo där hos sin pappa det sist året i High School innan hon sen ska flytta någon annan stans för att gå på college. 

Amanda är där för att gå ut skolan och ta examen, inte för att skaffa vänner eller för ett bli kär, för hon har en hemlighet som absolut inte får komma ut för då kan hennes liv vara i fara. Men livet kommer i mellan och det blir inte alltid som man tänkt sig och Amanda måste väga mellan att vara ärlig mot sina vänner och på sin egen säkerhet och svaret är inte alltid så glasklart som man skulle vilja.


Boken finns både som e-bok på Biblio, inläst på Legimus
och självklart att låna på biblioteket!





Mina åsikter om boken.

Det här är en av mina favoritböcker som jag har läst i vuxen ålder och jag tycker den är jättefin. Det är den första ungdomsboken som har en transtjej i huvudrollen och som är skriven av en transkvinna och boken är baserad på Russos liv.  

När boken börjar har Amanda redan gått igenom all sin könsbekräftande behandling och det är inte det boken handlar om utan den handlar om vad som händer efteråt. När man äntligen ser ut på utsidan som man känner sig på insidan. Men sen då? 

Man får i återblickar reda på lite av det som har hänt för att få förståelse för vem Amanda är idag och varför hon tar beslutet att flytta från sin stöttande mamma till sin pappa som hon inte har haft kontakt med på flera år och som inte har accepterat att han har en dotter och inte en son. Eller ja, han hade problem redan tidigare när han trodde att hans son var homosexuell. 

Första gången jag läste den här boken tyckte jag riktigt illa om pappan. Tyvärr händer det alldeles för ofta att föräldrar inte kan acceptera att deras barn är egna personer och den personen kanske inte stämmer in i bilden de bilder de har av sina barn och den här pappan är inte bättre i början. Men ju längre in i boken man kommer märker man hur mycket han försöker och hur han utvecklas som person och förälder. Man får också veta varför han hade så svårt med Amandas utveckling, även om hans beteende inte är okey så får man en förklaring och förståelse varför han gjorde som han gjorde. Alla föräldrar vill bara att ens barn ska vara trygga och vara i säkerhet men det är du inte alltid om man är homosexuell i södra USA, speciellt inte om det är en kulle som är homosexuell. och som transsexuell är du inte säker någonstans speciellt inte i den amerikanska södern. Men tillslut är han accepterande och stöttar sin dotter. Det är de finaste bitarna av boken, de små snuttarna av interagerande mellan pappan och Amanda när man får så pappan acceptera sin dotter mer och mer. När jag har läst om boken, vilket jag kanske har gjort flera gånger, så har jag en annan förförståelse för pappans beteende och är inte förblindad av min egen avsky mot hans beteende och kan se anledningarna bakom dem. 

Det stora temat i den här boken för mig när jag läser den utöver transtemat är vågspelet att vara ärlig mot sina vänner kontra att vara i säkerhet. Amanda kan bokstavligen bli dödad om det kommer ut att hon är trans. Hur många transpersoner som helst blir dödade i dag på riktigt bara för att de råkar vara trans. Dessutom har Amanda råkat illa ut innan. I bokens början har hon fortfarande en blåtira efter den senaste gången det hände. Hon flyttar till en förälder hon inte längre kände för hon är inte säker i staden hon bodde. Hon hade inte heller några planer på att skaffa vänner utan hennes mål var bara att ta examen så hon kunde flytta norrut. Men livet hände och hon fick vänner, till och med ett kärleksintresse men hur mycket ska hon berätta? Och har hennes vänner rätt att få reda på det? Enligt mig är det absolut viktigaste att Amanda är i säkerhet. Det spelar ingen roll hur upprörda hennes så kallade vänner skulle bli över att de inte var anförtrodda. Man har inte rätt att vet någonting om någon annan. Man kan inte kräva att folk berättar saker för sig. Och om du tycker att det är viktigare att en av dina vänner anförtror sig åt dig än att de är i säkerhet behöver du nog ta dig en funderare på om du är en vidare bra vän eller inte...

Något som är viktigt att tänka på när man har läst den här boken och som författaren tar upp i efterordet är att den här boken inte är facit. Den här berättelsen är inte en universal upplevelse för transpersoner.  Det är till och med en väldigt ovanlig upplevelser för transpersoner i USA. Hennes könsbekräftande behandling gick mycket snabbare och var mycket enklare i den här berättelsen än vad det brukar vara. Amanda fick även möjligheten till flera operationer som hennes föräldrar aldrig skulle haft råd med i det rådande läget i USA idag. Även i Sverige idag tar det år, många år, innan den sista behandlingen är över och även om man har "turen" att vara tonåring när den börjar är man inte det när det äntligen är färdigt. Även om man bortser från den väldigt snabba behandlingen som Amanda fick så är det mycket annat med henne som inte heller är universellt. Alla transtjejer är inte feminina innan behandlingen och alla transkillar är inte "pojkflickor" när de växer upp. Människor är inte svart och vita, det ena eller det andra. 

Den här boken är en jättebra bok att ha som diskussionsbok i gymnasiet eller som bokcirkelbok för det finns mycket värt att prata om i boken.

Vad tyckte du om boken? Håller du med i vad jag har sagt eller har du någon helt annan åsikt? Tveka inte att skriva i kommentarerna och låt oss veta vad just du tycker!

/Johanna