Det blåser på månen Av Eric Linklater


En kort introduktion till boken

När det blåser på månen, måste du tänka dig noga för vad du gör, för det kan hända att en ond vind blåser in i hjärtat på dig just när du gör nåt som inte är helt ok och då kanske du kommer att uppföra dig illa under en lång tid, som att du liksom inte kan sluta vara dum.

 Just det råkar hända systrarna Dina och Dorinda, som den här boken handlar om, en sen kväll när deras pappa ska åka på en lång resa och det är extra viktigt att de sköter sig, för deras mamma är orolig och blir lätt stressad. Men istället för att vara duktiga och skötsamma, så bestämmer sig de här två systrarna för att vara riktigt olydiga. De gör kaos helt enkelt.  Och hamnar i massa äventyr. Tex lär de känna en riktig häxa och en puma , blir förvandlade till kängurur, råkar bli inlåsta i en djurpark, löser lite mysterium och genomför en räddningsaktion.

En klassisk och ovanlig äventyrsbok om två modiga systrar med stora hjärtan.

 

Var finns boken att få tag på:

Boken finns att låna på biblioteket och finns även på Legimus

 


 


Mina åsikter om boken:

Jag har läst den här boken väldigt många gånger eftersom jag tycker att den är så rolig. De saker som händer Dina och Dorinda är knäppa och konstiga men ändå lätta att leva sig in i. De bestämmer sig för att vara olydiga och onda, men speciellt onda tycker jag inte att de är, det är mer världen runt omkring som är ond. 

Men det är en gammal bok skriven för länge sen (1944) och det märks såklart. Det finns en hel del grejer och ord som är omoderna och konstiga. Jag älskar tex när Dina och Dorinda  börjar äta för mycket bara för att reta sin mamma och att de blir tjocka som bollar så att de måste rullas till doktorn, även om just den grejen när jag tänker efter är så väldigt underlig och på flera sätt hemsk. Men det är liksom inte hemskt i boken för de rullar bara vidare på nya äventyr. 

När jag skulle lägga upp det här boktipset på bloggen funderade jag på om det ens är en ok grej i en bok för barn egentligen och jag antar att det är ett exempel på en sån sak som inte skulle skrivits nuförtiden. Till slut kom jag fram till typ att det är en bok byggd på fantasi och att jag tycker att det är kul och funkar och att jag tror att andra skulle kunna tycka det också. Den skulle passa superbra som animerad film?! Hm, någon borde tipsa Miyazaki (som har gjort filmer som Totoro och det levande slottet) om den här boken. Det kanske är därför jag gillar den så mycket. Jag har gjort min egen animation i huvudet liksom.

Men jag kan absolut ha missat nåt eller tänkt fel angående vad som är ok eller inte i en bok och skulle gärna diskutera det med någon annan som har läst den. Tex var det svårt för mig att sätta ut triggervarningar för den är så knasig att jag inte kan hålla reda på vad som skulle kunna trigga nån. 

Skriv gärna vad ni tycker!! 


// Joanna utan h