och förutfattade meningar.

Jag som bibliotekarie får ofta frågan vilka böcker jag läser på min fritid, när jag läser bara för mig själv och inte för mitt jobb. När jag orkar ta diskussionen och svarar ärligt, och inte bara kommer med vaga genres som fantasy eller urban fantasy för ungdomar eller unga vuxna, brukar mina besökare bli rätt besvikna men mina kollegor intresserade. För jag läser nästan uteslutande fanfiction. 

Vad är då fanfiction, eller fanfics, för er som inte vet vad det är. Det är historier skrivna av fans om karaktärer och världar som redan finns i böcker, film, serier m.m. eller verk baserade på redan befintliga verk skrivna av folk som älskar de befintliga verken. 

Många har den förutfattade meningen att fanfiction måste vara av dålig kvalitet och utan tvekan är sämre än tryckta böcker. Jag håller absolut inte med. Jag har läst fanfiction som har varit så bra och så spännande att jag har glömt bort och andas och fått svarta blinkande prickar framför ögonen. Och jag har också läst så hemskt dåligt skrivna böcker att jag velat sticka ut mina egna ögon. 

Vad många glömmer är att att förlagen inte är ute efter bra kvalitativa böcker utan efter böcker de tror kommer sälja och dra in pengar. J.K. Rowling blev nekad 12 gånger innan någon ville satsa på henne. Nu är ju inte Harry Potter det mest kvalitativa verket i hela världen och författaren är inte någon jag vill stödja men ingen kan komma och säga att Harry Potter serien är dåliga böcker. Men 12 olika förlag nekade manuset för de trodde inte de skulle sälja, och det är det ända de bryr sig om. Tamora Pierce skrev sina två första serier (Lejoninnans sång och De odödliga) som ungdomsserier men blev tvingad att skriva om dem till barnböcker, vilket gjorde dem till sämre kvalitet än hur de var från början. De sålde inte så bra så resten översatts inte till svenska och nu vet nästan ingen i Sverige vem hon är och hon skriver så otroligt bra fantasy men starka kvinnliga karaktärer som alla unga kvinnor borde läsa. Den enda anledningen att jag känner till hennes böcker var för jag råkade springa över dem på ett bibliotek när jag var yngre.

Något annat att tänka på när det kommer till fanfiction är att de är inte meningen att säljas. Det är inte därför de finns till, det är inte meningen med historierna. Det är väldigt frigörande för de som skriver för de får skriva precis exakt vad de själva vill och inte vad någon annan tror kommer sälja mest böcker. Jag följer flera publicerade författare på sociala medier som även skriver fanfiction för att få utlopp och skriva om grejer som de inte kan få publicerade. Det finns så många olika anledningar att skriva fanfiction och det finns lika måna anledningar att läsa dem. 

En väldigt stor grej, speciellt inom Marvel fandomen, är fixit, speciellt efter Avengers: Endgame. Många riktigt avskydde hur filmen, och därmed hela serien med filmerna i MCU slutade. Så de skrev andra slut, slut som enligt dem passade mycket bättre till karaktärernas utveckling genom filmerna. Steve Rogers (Captain America) skulle aldrig, och jag menar ALDRIG, göra som i slutet av Endgame och det är inte bara jag som är av den åsikten. 

En annan stor grej är att "leka" med karaktärerna; hur skulle den här karaktären reagera om det här hände dem? Hur skulle karaktär a reagera om karaktär b var ond? Hur skulle Harry och Hermione reagera om Ron dog? Vad skulle ha hänt om Harry tog Dracos hand i första boken och de var vänner? Vem skulle Steve Rogers vara om Bucky Barns inte fanns när Steve var liten? Vad skulle hänt Steve om serumet inte hade gjort honom stor utan bara stark? Vad skulle hända om Harry Potter träffade Tony Stark? Vad skulle hänt om han träffade bröderna Winschester? Vad skulle hända om Voldemort, i sina sinnes fulla bruk, och Hannibal Lecter skulle träffas? 

Fanfiction är oändliga möjligheter och det kan vara precis vad du vill att det ska vara. Vill du ha en liten söt scen på 500 ord om en date med dina favoritkaraktärer kan du göra det. Vill du ha ett långt epos på hundra tusentals ord kan du göra det. Vill du läsa om hur det skulle varit Petunia hade gift sig med en vetenskapsman och uppfostrat Harry till att vara väldigt objektiv, vetenskapsinriktad och ifrågasättandes magi kan du göra det (för det finns).Fanfiction kan vara precis vad som helst, du behöver bara våga lägga dina förutfattade meningar åt sidan och våga testa.


                                                                                                                                                      Johanna